Smart Future Smart Future

БНБ започва тестването на банките

Според американския професор Стив Ханке властите са поискали стрес тестове според еврорегламентите, за да прехвърлят отговорност

БНБ започна прегледа на активите на банките у нас, а резултатът ще е ясен след август. Според американския професор Стив Ханке, чрез стрес тестовете, според еврорегламентите, се прехвърля отговорност.

Пред bTV, известният като бащата на валутния борд у нас, отчете че това е допълнителен стрес за системата, който е върнал нивото на кредитирането до кризисната 2008 година.

Какво точно се прави?

Първо се проверяват активите на банките. С прости думи – какво притежават: като апартаменти, сгради, земи и за колко време могат да бъдат продадени в случай на спешна нужда от пари в брой.

БНБ вече разпрати до различните трезори таблици със евростандартите колко време е нужно да се продаде даден имот.

След това ще има преглед на кредитните досиета. На кого и какви заеми са дадени – с какви гаранции.

Накрая, но не на последно място, идват стрес тестовете. Трезорите ще бъдат поставени в шокови ситуации – за да се провери колко натиск могат да понесат. Като например срив на икономиката , което означава скок на безработицата и повече клиенти които не могат да си плащат кредитите.

Или пък масово теглене на влогове.

Винаги са възможни изненади

Прегледът на банките е съвсем като този при зъболекар – пациента мисли, че всичко му е наред, но под повърхността винаги може да има изненади.

„Няма нищо видимо, но всъщност е необходимо да бъде поправено”, обяснява д-р Мирослава Запрянова. За да съществува нейният кабинет, тя е разчитала на банка. Смята, че над трезорите трябва да има по-сериозен контрол.

Според Стив Ханке, банковата ни система е по-стабилна от времето на колапса на КТБ. Ползата от тестовете е че като свършат диагнозата ще е ясна, лечението също, а системата ще се успокои.

„Българите власти по принцип не поемат отговорност. Обичат да прехвърлят отговорността. В случая на Европейския банков надзор. КТБ се срина и тогава изведнъж властите казват – не сме достатъчно компетентни – не може да регулираме банките ние – ще минем на регулаторния режим на Емрозоната. И хората си казват „О, КТБ фалира, надзора в БНБ не знаеше какво прави или вероятно е корумпиран и сега прехвърлят топката”, посочи той.

„Вероятно нямаше да има такова изпитание ако не беше се случила 2014 и КТБ. Никой не говореше за стрес тестове. Методологията е стандартна – може да се окаже че в една банка има по-либерални изисквания, при друга – по-строги. Така че всеки може да си настрои часовника по тази методология и в някои случаи може да доведе до затягане”, коментира и Петър Андронов от Асоциацията на банките в България.

Според финансиста Емил Хърсев цял свят внимава да не се стига до затягат кредитирането: „Ако стреснете кравата, тя спира да дава мляко автоматично. На всеки нормален стопанин първата му работа е да държи кравата спокойна. Само луд човек преди да дои кравата й прави стрес тест”.

Да не се върнем на кота нула

Андронов е категоричен, че нито БНБ, нито властите, нито банките имат желание „в този етап на крехко възстановяване на икономиката, да се върнем обратно на нула”.

„Хората, които имат влогове не бива да се притесняват. Ако банката им не мине теста, властите ще я задължат да се върне в норми”, категоричен е и Ханке.

Точно както след преглед ако се окаже че пациента има нужда от лечение.

Източник: btv.bg

25.03.2016

0 responses on "БНБ започва тестването на банките"

Leave a Message