Smart Future Smart Future

NACHEV + PARTNERS

ЖУЛИАН НАЧЕВ

D3X_9269-e1381955103694Магистър Архитектура 2010, Магистър Финанси 1998

Първият в гр.Варна сертифициран дизайнер на пасивни сгради от Пасивхаус Институт, Дармщадт, Германия. Акредитиран от Американския Институт за Сертификация на Зелени Сгради GBC като LEED Green Associate от 2012г.

КАКВО ПРАВИМ?

 

Ние предлагаме устойчива архитектура!

Специализирани сме в проектирането на енергийно ефективи, пасивни и нулево енергийни сгради.

Притежаваме знания и професионална квалификация необходима за проектиране и реновации на сгради по стандарта. Запознати сме и с всички приложими съвременни екологични стандарти в строителството. Познаваме в детайли съвременните строителни технологии от старите – традиционни до най-новите и модерни.

Пълно проектиране

  • Идейно и техническо проектиране
  • Нискоенергийни, пасивни и нулево енергийни сгради
  • Сертифициране на сгради по LEED, BREEAM & DGNB
  • Градоустройство
  • Смяна на предназначение
  • Заснемане
  • Проектиране срещу обезщетение
  • Узаконяване и др.

Проекта е вдъхновен от ветрилата на  легендарната баркентина „Калиакра“ и предвижда изграждането на ефирна арт инсталация, която е копие реален мащаб на кораба .

КОРАБЪТ е уникален като плавателен съд за българското корабоплаване и родния флаг. През палубата му са преминали своето първоначално морско обучение стотици български капитани и механици. “Калиакра” е участвал в повече  от тридесет международни регати и е посетил стотици пристанища на Европа, Африка и Северна Америка. Печелил е десетки награди, включително и за най-бърз кораб на флотилията ветроходи. Той е гордостта и символа на българското мореплаване у нас и зад граница.

 

ДЪРВОТО е другото лице на ВЕТРИЛАТА, като короната е използвана като символ на опазването на околната среда, зеленината на града.

Преклонението и респекта към дърветата е широко разпространено по целия свят. В  много култури е популярна представата за Дървото на живота. Счита се, че то се  намира в центъра на света и представлява негова ос, около която той се  изгражда. Символизира връзката между небето и земята. Неговите клони се  простират до висините и представят човешките стремежи към съвършенство.  Корените му се впиват дълбоко в земните недра и са знак за свързаността на  двата свята – този на мъртвите и този на живите. То е символ на  просветлението.

 

МАТЕРИАЛИТЕ, използвани за изграждане на големи сгради камък, бетон, стомана, дърво, пластмаса – всички създават проблеми за околната среда, тъй като на енергията  за обработката им отделя множество токсични химикали, които в крайна сметка ги правят по-привлекателни, водоустойчиви или огнеупорни, но ефекта върху околната среда е отрицателен. Строителството на място (в парцела), заваряване, транспортиране на материалите, както и използването на суровини и материали само изострят проблема-от замърсяване на строителния обект с отпадъци и шум и дискомфорт за околните. Разбира се, един от най-очевидните решения е да се рециклират сгради и съоръжения, които вече съществуват или да използват материали, които изискват малко енергия за да бъдат произведени, и могат да бъдат подновявани, модулни (намаляване на строителни отпадъци), и сглобяеми (така строителство може да бъде направено в заводите, а не по улиците на града). Използването на материали от района например води до икономия на транспорт, който е също щадяща околната среда мярка.

 

КУЛТУРА И ТЕХНОЛОГИИ

Няма формула за съчетание на културата и технологията, която да се прилага в градовете. Изграждането на нормативната уредба, която насърчава екологично чувствителни строежи започва да се развива. Напоследък темата с опазването на околната среда придобива по-реални измерения. Всяка стъпка напред е от значение - дори и насърчаването на пешеходните дейности, приложението на велосипеда или чистия обществен транспорт . Чрез възстановяване на равновесието може да проправи пътя за отговорно развитие в бъдеще.

Проект за Шишкова градинка

ВИЗИЯ И ОПИСАНИЕ НА ИДЕЯТА

Проекта предвижда преработката на ул.“М.Колони“ в смесена зона за паркиране само на електрически и хибридни МПС и връзка между пешеходната зона и Приморски парк. Предвидено е разширяване и облагородяване пешеходната зона и паркирането по ул.Колони, изграждане на велоалея и паркинг за велосипеди. Предвижда се изграждане на пешеходен остров за кратковременно паркиране заключен в зоната между улиците М.Колони, 27ми Юли и кръга на градинката, който да повиши комфорта и безопасността около училището и приоритетно на учениците. За разделяне между зоната за паркиране и автомобилния трафик са използвани разноцветни бетонни скулптури (ученически чанти), които да разнообразяват пространството и да напомнят на минувачите за близостта на училището.

Идеята е пространствата да се използват по-ефективно, като се възстановява частично старата, търговска функция на мястото за временно паркиране - Ченгене пазар, на който може работи като т.нар.“фермерски“ пазар в дните, в които училището не функционира - уикенда и ваканциите на децата.

Жълтата линия, която разделя градинката на две части е препратка към историята на мястото и обозначава бившата крепостна стена на града. В тази връзка настилката „извън“ крепостната стена е в зелен цвят и показва къде е бил краят на града до около 5ти век и от къде е започвала зелената зона.

Контакти